Bang voor de liefde

Niek Bremen (2019)

264 pagina’s
ISBN 978 90 6265 749 0

In ‘Bang voor de liefde’ maken we kennis met Andreas von Hechtel. Na de Tweede Wereldoorlog is het Duitse gezin Von Hechtel vanuit Berlijn naar Amsterdam verhuisd. De ouders van Andreas zijn zeer afstandelijk en zijn jeugd wordt gekenmerkt door liefdeloosheid. Zijn moeder overlijdt plotseling als Andreas nog op de middelbare school zit. Hij sluit vriendschap met Maurits, maar vader Von Hechtel verbiedt zijn zoon om net als Maurits in Utrecht te gaan studeren. Andreas wordt voor zijn studie Rechten naar Nijmegen gestuurd en al snel wordt pijnlijk duidelijk dat hij zich nauwelijks staande weet te houden in deze nieuwe omgeving. Het contact met zijn vader verloopt steeds moeizamer en Andreas probeert te achterhalen wat zijn ouders al die jaren voor hem verborgen hebben gehouden. De zoektocht naar zijn ware identiteit wil Andreas vele jaren later reconstrueren en verwerken tot een roman. Hij besluit dan voor een jaar naar Texel te verhuizen.

‘Bang voor de liefde’ is een gelaagde ontwikkelingsroman met kenmerken van het magisch realisme, waarin naast het Nederlands ook enkele dialogen in het Duits gevoerd worden. Liefhebbers van de Nederlandse literatuur worden getrakteerd op mooie verwijzingen in de vorm van intertekstualiteit, maar ook zonder kennis van deze werken is het boek toegankelijk en zeker de moeite waard.

Niek Bremen (Heerlen, 1947) publiceerde in meerdere verhalenbundels: ‘24 verhalen’ (2013),

‘Onveranderd Anders’ (2015), ‘Wilde flora’ (2016), ‘Uit & Thuis In Sittard’ (2018) en in het literair tijdschrift ‘Extaze’ (2018). Met twee vrienden vormt hij ‘De Drie Vertellers’, die regelmatig optreden met verhalen en gedichten. ‘Bang voor de liefde’ is zijn debuutroman.

error: Content is protected !!