Schrijfwedstrijd: De (corona)samenleving (max. 350 woorden)
Salon Remunj en Roermonds Literair Broederschap

Topoverleg, zomer 2019

“We moeten nu toch echt iets beters bedenken, want ze willen het maar niet snappen!”

“Na alles wat we de afgelopen tien jaar geprobeerd hebben, ben ik door mijn ideeën heen. Niets, maar dan ook hélémaal niets heeft voldoende indruk gemaakt en een definitieve verandering teweeg gebracht. Door te verwijzen naar de kalender van de Maya’s wilden we ze laten geloven dat het einde van de wereld in zicht zou zijn. De meesten van hen waren er nauwelijks van onder de indruk en lachten het weg. Het was misschien ook niet ons beste plan.

Toen we in 2013 in Rome een nieuw geestelijk leider van de katholieke kerk lieten kiezen, terwijl de vorige paus, Benedictus, nog in leven was, was dat ook geen reden tot enige verbazing. Dit was zo hoogst ongebruikelijk; ze zouden toch iets vermoed moeten hebben.

De vreselijke aanslagen, al die mensen die op de vlucht sloegen en een veilig thuis zochten in een ander deel van de wereld. Zoveel geweld, zoveel angst, zoveel onvrede; maar geen enkele aanleiding tot een omslag in het denken. De ontdekking van het Higgsdeeltje, het klimaatakkoord van Parijs in 2015… “.

“Die Greta Thunberg uit Zweden, daar had ik al mijn hoop op gevestigd. En het leek ook te werken: dat meisje heeft miljoenen mensen op de been gekregen en veel jongeren laten nadenken over klimaatverandering. Mede door haar toedoen zijn er veel nieuwe plannen gemaakt voor een mondiaal reddingsplan. Toch zien we telkens hetzelfde patroon: na een nieuwe interventie vlakt het bereikte effect snel af.”

“Zeg me, wat kunnen we nu nog doen om de luchtvervuiling tegen te gaan, aandacht te vragen voor het klimaat, de individualisering? Hoe laten we de misstanden in de wereld nog beter doordringen, hoe maken we de mondiale verhoudingen en de afhankelijkheid duidelijk? Hoe brengen we voor het voetlicht dat de werknemers in de gezondheidszorg al jaren ondergewaardeerd worden en dat verdere bezuinigingen ontoelaatbaar zijn? Hoe brengen we de mensen dichter bij elkaar, hoe halen we ze uit hun egoïstische bubbel?”

“Een virus, zeg je..?”

 

error: Content is protected !!